22/10/2024

Шкільні харчоблоки: Мінрозвитку працює над покращенням стандартів будівництва

Віцепрем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба разом з першою леді Оленою Зеленською ознайомився з перебігом реформи шкільного харчування на Одещині.

Вони відвідали декілька навчальних закладів громад та побачили, як організовані різні типи кухонь, як модернізується обладнання та навчаються кухарі. 

 

Харчоблоки2.jpg

 

Наприклад, у Фонтанській громаді місцевий дитячий садочок вдалося обладнати кухнею на місці, тобто базовою, і щодня годувати 90 вихованців. В Авангардівському ліцеї кухня обладнана за опорним принципом. Відповідно, гарячі обіди отримують не лише 800 учнів ліцею, але й ще трьох навчальних закладів громади.

Також делегація відвідала Одеський центр професійно-технічної освіти. Тут працює один із трьох в області кулінарних хабів, де підвищують кваліфікацію працівників шкільних їдалень.

 

Харчоблоки1.jpg

 

“Важливо, щоб громади ставали лідерами у реалізації реформи. Зі свого боку, маємо більше працювати на місцях, щоб громади мали спроможності активніше реалізовувати зміни. Також продовжуємо покращувати будівельні норми та стандарти щодо проєктування нових харчоблоків”, – сказав Олексій Кулеба.

 

Харчоблоки7.jpg

 

За словами Віцепрем’єр-міністра з відновлення, громади повинні використовувати цифрові інструменти, аби отримувати державну субвенцію на придбання обладнання та модернізацію харчоблоків у своїх закладах освіти. Це допоможе долучати до впровадження реформи на місцях більше міжнародних партнерів.

Перша леді наголосила, що цього року уряд виділив 1,5 млрд грн на капітальний ремонт у шкільних їдальнях по всій Україні. Субвенція передбачала співфінансування з місцевих бюджетів, і на це громади додатково надали майже 0,5 млрд грн. Загалом це 173 проєкти у 23 областях.

 

Харчоблоки5.jpg

 

Нагадаємо, що заявки для отримання державної субвенції на придбання обладнання та модернізацію харчоблоків у закладах загальної середньої освіти подавались через екосистему DREAM. Це дозволило автоматично сформувати рейтинговий список проєктів відповідно до розрахунку їхньої пріоритетності за бальною системою.

Cеред основних умов отримання субвенції, зазначені такі:

  • вибір однієї з трьох технологічних моделей організації харчування;
  • проєкт повинен передбачати комплексну модернізацію їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти, включаючи придбання обладнання, реконструкцію та/або капітальний ремонт приміщень;
  • підтверджене співфінансування з місцевого бюджету, мінімальний розмір якого відповідає індексу податкоспроможності громади;
  • безпечність умов освітнього процесу (очне/змішане навчання, наявність укриттів або передбачено облаштування до кінця календарного року).

Профіль фінансової програми в DREAM: https://bit.ly/4fFY1fl

12–13 листопада у Києві відбудеться Європейський регіональний саміт шкільного харчування. Його Україна прийматиме як учасниця Коаліції шкільного харчування – глобального об’єднання 100 країн.
 

Підписатись на новини