04/06/2024

Розподіл субвенцій через DREAM: затверджено фінансування 50 проєктів шкільних укриттів

Кабінет Міністрів України затвердив розподіл субвенції з державного до місцевих бюджетів на облаштування укриттів у школах за допомогою системи DREAM. Обрано 50 проєктів переважно у 8 прифронтових і прикордонних з росією областях. Загальна вартість цих проєктів складає 2,19 млрд гривень. Перелік громад та обсяг розподіленої субвенції можна знайти за посиланням.


Підхід щодо використання DREAM для розподілу субвенції на проєкти укриттів у школах було ініційовано Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з Міністерством освіти і науки України та Міністерством цифрової трансформації. 


«Безпечна і якісна очна освіта є важливою умовою відновлення життя у постраждалих громадах. При цьому швидко і ефективно впроваджувати проєкти відновлення без цифровізації неможливо. DREAM забезпечує комплексний супровід проєктів та інтегрований з Реєстром пошкодженого і знищеного майна, Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва (ЄДЕССБ), іншими державними системами. Прозорість та підзвітність процедур дозволяє забезпечити якісний результат», – підкреслила Наталія Козловська, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.


Новий підхід до розподілу субвенції надає можливість комісії Міносвіти швидко та прозоро відбирати для фінансування проєкти шкільних укриттів, які реалізують громади. Ключове завдання – забезпечити українським школярам доступ до якісної та безпечної очної освіти.


Громади подавали свої заявки через систему DREAM. Після цього обласні військові адміністрації надавали рекомендації та пропозиції проєктів для фінансування. Комісія МОН відповідно до критеріїв, визначених постановою КМУ від 12 квітня 2024 р. № 417, і рекомендацій ОВА, відібрала проєкти, які отримають фінансування. Детальніше про порядок та склад комісії – за посиланням.


«Функціонал фінансових програм в DREAM створений, щоб подолати наявні виклики щодо шляхів та правил відбору проєктів на фінансування. По-перше, це велике навантаження на громади, велика кількість кроків та процедур. Крім цього, незрозумілі підходи до пріоритезації, складність координації усіх сторін, недостатня підзвітність та прозорість. На прикладі фінансової програми з МОН система DREAM довела своєю ефективність в розв'язанні цих завдань та забезпеченні плавності та безперебійності процесів. Звісно є певні виклики пов’язані з тим, що цей функціонал для більшості громад є новим. Тому ми раді можливості покращувати його завдяки зворотному зв’язку від громад та ОВА», — наголосив Віктор Нестуля, Проєктний офіс DREAM, Open Contracting Partnership.


Відповідно до постанови, громади повинні щомісяця надавати інформацію про використання коштів та завантажувати фотографії об’єктів на платформу DREAM. Кожен охочий може ознайомитися з проєктами, кошторисом та статусом впровадження.

Також триває донабір проєктів укриттів від окремих областей. Оприлюднення результатів очікується до 7 червня.

Громади, які не отримали кошти на облаштування безпечних освітніх просторів у межах субвенції, мають можливість залучити кошти з інших джерел, наприклад, від міжнародних партнерів. Для цього громади мають створити свій профіль в екосистемі DREAM, додати власні проєкти та слідкувати за оголошеннями про можливості фінансової підтримки. Детальніше про те, як працювати з DREAM, дивіться за посиланням.

Додаткові матеріали щодо розроблення проєктно-кошторисної документації, облаштування та фінансування укриттів можна знайти на порталі «Моя Фортеця». Окремо можна переглянути вже розроблені проєкти повторного використання та адаптувати під потреби закладу освіти. Деякі з цих проєктів громади вже використовували в межах подання на субвенцію.

Отримати відповіді на запитання щодо безпечних освітніх просторів і розроблення ПКД можете в телеграм-чаті підтримки.

Нагадаємо, успішний досвід субвенції на облаштування шкільних укриттів був презентований під час конференції “Безпечна освіта: презентація нового функціоналу DREAM для фінансових програм”, яка проводилась в рамках Тижня Відкритого Уряду.

Підписатись на новини