30/05/2024

Безпечна освіта: успішний досвід розподілу субвенції на укриття було презентовано в рамках Тижня Відкритого Уряду

Представники Уряду, команди DREAM, місцевих та регіональних органів влади розкрили деталі співпраці в рамках субвенції на облаштування шкільних укриттів.

Цього року Міністерство відновлення спільно з Міністерством освіти і науки України та Міністерством цифрової трансформації ініціювали новий підхід до розподілу субвенції на проєкти укриттів та харчоблоків у закладах освіти. Головна відмінність – використання екосистеми DREAM для забезпечення швидких та прозорих цифрових процедур та добір проєктів комісією МОН.

 

DSC08838.jpg

 

«Два роки тому під час розроблення нового плану дій розробку екосистеми DREAM ініціювали колеги з громадянського суспільства, які запропонували цю ідею Уряду. Зараз DREAM успішно функціонує та розвивається, через систему відбувається розподіл субвенцій та співпраця з міжнародними партнерами. Це приклад відкритого урядування, який доводить необхідність та ефективність такого підходу в Україні та у світі», – зазначила Наталія Окша, заступниця директора Департаменту інформації та взаємодії з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів, секретар Координаційної ради з питань реалізації в Україні Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд”.

Головна мета DREAM – створити “єдине вікно” для управління проєктами відновлення і модернізації, забезпечити прозорість та підзвітність їхнього впровадження на всіх етапах завдяки інтеграції з державними ІТ-системами та сервісами. Сьогодні екосистема містить понад 4500 проєктів на понад 226 млрд гривень від більш ніж 1000 громад, 23 обласних адміністрацій, 5 Міністерств, Агентства відновлення та його регіональних служб тощо.

 

DSC08649.jpg

 

«Ми маємо усвідомлювати, якими є обсяги руйнувань і чому цифровізація є настільки важливою. До Реєстру пошкодженого і знищеного майна (РПЗМ) сьогодні внесено понад 330 000 об'єктів нерухомого майна. Без цифровізації неможливо реалізувати відновлення такого масштабу. DREAM – це не тільки синхронізація з Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва (ЄДЕССБ) та іншими державними системами, це ще й підзвітність та чітко визначені правила. Дотримання цих правил дозволяє забезпечити прозорість відновлення, а також розраховувати на якісний результат», – підкреслила Наталія Козловська, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

У межах розподілу субвенції громади самостійно створювали свої проєкти у DREAM для подання заявок на отримання державного фінансування. Міністерство освіти і науки України детально роз’яснило умови подання та добору проєктів, а також забезпечило необхідну інформаційну підтримку через спеціалізований портал “Моя Фортеця”. Ключове завдання – забезпечити українським школярам доступ до якісної та безпечної очної освіти.

 

DSC08971.jpg

 

«МОН поставило собі за мету повернути до очного навчання щонайменше 300 тисяч учнів до кінця року. Один з елементів цієї великої комплексні політики – безпека та будівництво укриттів. Роль DREAM у цьому процесі дійсно ключова, адже подання заявок здійснювалося саме через екосистему. Ми раді бути першим з міністерств, хто протестував функціонал фінансових програм в DREAM», – розповів Євген Кудрявець, перший заступник міністра освіти і науки України.

Крім детального опису умов отримання субвенції, портал “Моя Фортеця” містить проєкти повторного використання (типові проєкти) будівництва укриттів, розроблених за підтримки ЮНІСЕФ та Buffett Foundation. Під час підготовки заявок на субвенцію громади активно використовували типові проєкти, що забезпечило значну економію часу й ресурсів та підвищило шанси на отримання фінансування.

 

DSC09049.jpg

 

«Від ситуації зі школами безпосередньо залежить стан економіки та її відновлення. Батьки залишаються там, де їхні діти забезпечені всім необхідним, а отже доступність освіти є критичним для відновлення громади. Розуміння цього впливу і привело наш Фонд до будівництва фабрики-кухні в Бучі. Пізніше DREAM став для нас поштовхом також підтримати проєкт з укриттів. Завдяки системі в нас з’явилося розуміння, як буде забезпечено прозорість та підзвітність фінансування та реалізації проєкту», – зазначила Юлія Стефанюк, виконавчий директор БФ «Українська фундація», створеного за сприянням The Howard G. Buffett Foundation.

Субвенція на облаштування укриттів у школах цього року становить 2,5 млрд грн. Загалом громади вже подали 108 проєктів / заявок через екосистему DREAM. З них уже дібрано 50 проєктів загальним бюджетом 2,19 млрд грн.

 

DSC09282.jpg

 

«Безпечне освітнє середовище — ключова умова очного навчання. Дистанційне навчання понижує рівень мʼяких навичок, позбавляє учнів соціалізації. За таких умов підростає ціле покоління, яке не здобуде навичок, потрібних у дорослому житті. Тому зараз так важливо подбати про безпеку в освітніх закладах і забезпечити відновлення очного навчання всюди, де це можливо», – підкреслив Андрій Сташків, заступник міністра освіти і науки України.

Команда DREAM спільно з Міністерством освіти і науки України провела серію тренінгів для громад та обласних адміністрацій щодо створення проєктів і подання заявок. Крім того, було забезпечено підтримку громад на всіх етапах реалізації програми.

 

DSC09400.jpg

 

«Команда DREAM намагається побудувати дещо більше за IT-інструмент: ми хочемо трансформувати культуру управління державними проєктами та інвестиціями. Для того, щоб система прогресувала і розвивалася, нею мають користуватися люди. Ми вдячні, що довкола DREAM стільки партнерів, які готові підтримувати наші ідеї та зусилля та спільно розвиватись. Сьогодні, коли ми говоримо про успішний досвід субвенції на укриття, в DREAM вже стартував збір заявок на облаштування харчоблоків. А трохи згодом в екосистемі буде реалізована фінансова програма за кошти Світового банку», – розповів Віктор Нестуля, Проєктний офіс DREAM, Open Contracting Partnership.

Він додав, що позитивний досвід роботи з державною субвенцією стане взірцем для реалізації й інших фінансових програм через екосистему DREAM – як державних, так і міжнародних. Власне, міжнародні партнери вже активно використовують екосистему – як для перегляду «банку проєктів» та відкритих даних, так і для відбору проєктів для фінансування. Так, в травні ЮНІСЕФ підписав угоду з Високопільською селищною громадою (Херсонська область) щодо фінансування проєкту ремонту водопровідних мереж, який був відібраний через DREAM.

«ЮНІСЕФ стала першою міжнародною організацією, яка відібрала проєкт для фінансування напряму через DREAM. Ми були раді стати першими, хто скористався таким функціоналом, та профінансували проєкт ремонту водопровідної мережі на Херсонщині. Система DREAM дуже важлива для нас, оскільки вона дозволяє відстежувати, як витрачаються кошти, що відповідає нашим цінностям щодо підзвітності та прозорості. Ми сподіваємося, що в DREAM буде ще більше проєктів щодо доступу до соціальних послуг, зокрема освіти, та закликаємо інших міжнародних партнерів також ознайомитися з системою», – зазначила під час заходу Хелена Мурселі, в.о. керівниці секції освіти ЮНІСЕФ.

 

DSC09215.jpg

 

Сьогодні в Україні вже активно впроваджуються проєкти відновлення та модернізації за підтримки міжнародних партнерів. У фокусі – відновлення житла, медичної та освітньої інфраструктури, що дозволяє відновити життя на постраждалих територіях. При цьому ключовим принципом реалізації таких проєктів є прозорість та підзвітність на всіх етапах.

«U-LEAD також має ініціативи, спрямовані на відновлення доступу до освіти. Зокрема, серед них – "Шкільна ініціатива", в рамках якої ми відновили 12 шкіл; інструмент підготовки проєктів, де ми фінансуємо розробку ПКД для 9 шкіл, та сприяння створенню Академії Нового Європейського Баухаузу в Україні. Ми віримо, що ці ініціативи допоможуть громадам не просто відбудовувати школи та садочки, а створювати якісно нові умови для навчання. Ми впевпнені, що DREAM забезпечує прозорість та підзвітність усіх проєктів та створює додаткові можливості для отримання фінансування на відновлення, тому ми цінуємо нашу співпрацю»,  – розповів Андрей Хорват заступник директора Програми "U-LEAD" від GIZ.

Цифрові інструменти є важливою складовою управління проєктами, а також забезпечення довіри з боку міжнародних партнерів відновлення, зокрема, завдяки використанню відкритих даних. DREAM дозволяє не тільки оцінити реальні потреби громад у відновленні, а й відстежити реалізацію проєкту на всіх етапах та бути впевненими, що проєкт буде реалізовано якісно і вчасно. Литва стала першою країною, яка почала активно використовувати DREAM. Успішні кейси відновлення садочку “Рута” в Ірпені та Литовсько-українського ліцею в Бородянці вже якісно представлені в екосистемі. Серед іншого, в бородянському ліцеї коштом   Литви було побудовано унікальне автономне укриття, і ще 5 аналогічних проєктів будуть реалізовані  в регіонах поблизу лінії фронту  завдяки спільному проєкту ЄС та Литви.

 

DSC09118.jpg

 

«Система DREAM дозволяє нам зрозуміти масштаб та пріоритети відновлення в Україні. Міжнародні партнери з різних країн мають розуміти, що війна – це не тільки про пошкоджену критичну інфраструктуру, це також й про обмежений досвід до освіти. Ми всі маємо звертати увагу на кризу в освітній сфері та допомагати в її розв’язанні. До того ж зараз це можна зробити, використовуючи можливості екосистеми DREAM. А також пересвідчитись, що садочок чи школа будуть відновлені вчасно», – підкреслив Артурас Жарновскіс, керівник програм Co-create Future of Ukraine, литовське Центральне агентство управління проєктами.

Під час конференції були вручені відзнаки учасникам і партнерам проєкту розподілу субвенції, зокрема, представникам громад та обласних адміністрацій. Саме представники органів місцевого самоврядування та регіональної влади є ключовими користувачами фінансових програм та цифрових інструментів відновлення, зокрема екосистеми DREAM.

 

DSC09615.jpg

 

Заступник начальника Дніпропетровської ОВА Юрій Яндульський розповів, що використання DREAM є одним з пріоритетів роботи адміністрації, і можливості системи були максимально використані під час підготовки заявок на отримання субвенції.

 

DSC09593.jpg

 

Зі свого боку завідувачка відділу освіти та гуманітарного розвитку Музиківської сільської ради (Херсонська область) Юлія Остапович зазначила, що використання екосистеми допомогло громаді отримати фінансування на капітальний ремонт укриття опорного ліцею. Крім того, громада також завела в систему ще один проєкт укриття, який буде використовуватись як школярами, так і жителями громади.

 

DSC09633.jpg

 

Успішний досвід розподілу субвенції та прозорого фінансування відновлення посилює сприйняття України як держави, що послуговується принципами відкритого врядування. Адже його ключові принципи – це прозорість, підзвітність та співпраця з бізнесом та громадянським суспільством.

 

DSC08875.jpg

 

«Сьогодні у сфері відкритого урядування Україна найбільше відома успішним запуском та функціонуванням Prozorro. Але DREAM має стати наступною такою системою, досвід впровадження якої захочуть запозичити міжнародні партнери. Обидва ці кейси – це в першу чергу про ефективну взаємодію держави, громадянського суспільства та міжнародних партнерів. Це приклади відкритого урядування, які хочеться наслідувати», – додала Анастасія Козловцева, регіональна менеджерка Партнерства Відкритий Уряд.

Конференція “Безпечна освіта: презентація нового функціоналу DREAM для фінансових програм” була організована спільно Секретаріатом Кабінету Міністрів України, Міністерством розвитку громад територій та інфраструктури України, Міністерством освіти і науки України, Open Government Partnership, Проєктним офісом DREAM та Open Contracting Partnership.

Запис трансляції конференції українською: https://bit.ly/4aLjeAK  
Запис трансляції конференції англійською: https://bit.ly/4aIpxoX  

Довідково 
Цьогоріч Тиждень Відкритого Уряду проводиться у країнах – учасницях міжнародної Ініціативи “Партнерство «Відкритий Уряд” з 27 по 31 травня. Протягом п’яти днів органами державної влади та місцевого самоврядування спільно з партнерами від громадянського суспільства та міжнародних організацій проводитимуться заходи, спрямовані на розвиток демократії, підвищення рівня відкритості і прозорості врядування, налагодження співпраці з представниками громадськості.

Підписатись на новини