21/12/2023

Як запобігти корупції у відбудові? BBC News про виклики відновлення в Україні

У лютому 2023 року Світовий банк підрахував, що відновлення України коштуватиме $411 млрд (RDNA2, була проведена спільно з урядом України). З того часу руйнувань стало набагато більше.

Майже 80% проєктів відбудови в Україні відбуваються завдяки фінансовим ресурсам, які надаються міжнародними фінансовими організаціями та урядами країн-партнерів. Тож, Європейський Союз зробив боротьбу з корупцією центральним питанням в тому числі у прагненні України приєднатися до ЄС. Про це йдеться в редакційному матеріалі BBC News.

На довіру та підтримку міжнародних донорів в тому числі впливають антикорупційні зусилля України, що в останні роки починають приносити результати, підкреслює BBC News. За 10 років Україна піднялась на 28 позицій в рейтингу Transparency International. 

- Масштаби руйнувань настільки великі, і відновлення не завершиться і за п'ять років, - зазначив голова Агентства відновлення Мустафа Найєм. - Йдеться про 25 тис. км доріг, понад 400 мостів, які були зруйновані, - розповів він. - У нас є міста, які були повністю зруйновані. Сімнадцять відсотків нашої країни все ще окуповані. Тож зараз ми говоримо про етап виживання, про те, що може допомогти нам продовжити цю боротьбу та перемогти.

Довіра міжнародних партнерів є вкрай важливою для найбільшої за масштабами забудови з часів Другої світової війни. Запорукою прозорості та підзвітності цього процесу мають стати цифрові інструменти. В першу чергу мова йде про DREAM - державну екосистему розроблену в співпраці уряду України та громадянського суспільства. Завдяки системі кожен зможе отримати доступ до даних щодо будь-якого проєкту відбудови в Україні, починаючи від планування до всіх деталей його реалізації, в тому числі до інформації про те, як і на що витрачена кожна копійка донорських коштів. 

-Ми очікуємо, що закон, який зробить використання DREAM обов'язковим для всіх проєктів відновлення, буде ухвалено вже наступного року. Завдяки даним, що будуть зібрані в системі, можна буде відстежувати потенційні змови чи махінації. DREAM – це не антикорупційний інструмент, але він матиме такий ефект, - поділився з BBC керівник Проєктного офісу DREAM Віктор Нестуля.

Читати матеріал повністю: bbc.in/3ROZp5s

Підписатись на новини