19/09/2024

Проєкти в DREAM: «Лабораторія підприємництва» в Житомирі

З початком повномасштабного вторгнення Житомирська громада прийняла понад 16 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Сюди були релоковані як малі, так і великі підприємства.

Підтримка підприємців в умовах війни стає ключовим фактором для збереження бізнесу, робочих місць та відновлення економіки України.

Саме тому в Житомирі ініціювали проєкт «Лабораторії підприємництва», що має на меті створення стійкої екосистеми підтримки та розвитку промисловості та допомогти мікропідприємствам і малому бізнесу масштабуватися.

Проєкт передбачає облаштування виробничої майстерні для односерійної та дрібносерійної обробки дерева, металу, полімерів, композиту тощо. А також коворкінгу – офісного простору, розрахованого на 24, особи для спільного використання як резидентів майстерні, так і релокованого бізнесу.

Планується, що користування майстернею буде безкоштовним та допоможе мікропідприємствам чи самозайнятим особам отримати доступ до сучасної виробничої інфраструктури. Це дозволить, наприклад, розробляти прототипи власних виробів та розпочинати дрібносерійне виробництво продукції. 


Проєкт «Лабораторія підприємництва» став одним з 12 переможців грантового конкурсу з відновлення інфраструктури в межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів (SRER)», що проводила Програма розвитку ООН (ПРООН) в Україні. Ініціатором проєкту виступає комунальна установа «Агенція розвитку міста».

- Перед написанням проєктної заявки ми попередньо проводили додаткові консультації та зустрічі з, в тому числі релокованим в Житомир бізнесом, і вивчали їхню потребу в виробничому обладнанні, щоб масштабувати або відновити свою господарську діяльність на території міста Житомира, - розповів Борис Пахолюк, директор КУ «Агенція розвитку міста» Житомирської міської ради.

Відкриття «Лабораторії підприємництва» в Житомирі заплановано на березень 2025 року. Станом на вересень 2024 року вже розпочато роботи по реконструкції та ремонту двох приміщень, що виділені під реалізацію проєкту.

Проєкт заведено в екосистему DREAM - https://bit.ly/3Xyj7nP

Його загальний бюджет складає 22,3 мільйона гривень.

- Екосистема DREAM дозволяє бути більш медійно і публічно виданими на загальноукраїнській мапі проєктів відновлення, показати себе і розповісти про свій проєкт і прогрес його реалізації. Це платформа, якою користуються міжнародні партнери, і їм важливо бачити, що проєкти, які вони підтримують, активно впроваджуються, прогресують, - додав Борис Пахолюк. 

Загалом, відповідно до модуля аналітики DREAM https://bi.dream.gov.ua/, до екосистеми додано 186 проєктів Житомирської області з загальним бюджетом 1,47 млрд гривень.

Матеріал створено Проєктним офісом DREAM в рамках кластера GIZ Україна «Стійке суспільство», що фінансується урядом Німеччини та імплементується Deutsche Gesellschaft für InternationalevZusammenarbeit (GIZ) GmbH».

Підписатись на новини