07/05/2024

Цифрова демократія: презентовано прототип платформи eIDEA

Платформа електронної участі (eIDEA) для відновлення та розвитку спрямована на забезпечення залучення громадян до процесу відбудови через цифрові інструменти. Прототип платформи був розроблений у рамках проєкту «Прозора та демократична відбудова» і презентований під час заходу "UAct: Голос прозорої та демократичної відбудови".

До участі в заході долучилося понад 250 учасників з усієї України серед яких – представники органів місцевого самоврядування, неурядових організацій, бізнесу, мешканці, внутрішньо-переміщені особи та незалежні експерти.

0K8A0652.JPG

“Процес відбудови в умовах повномасштабної війни – надзвичайно складне завдання, яке потребує спільних зусиль громадськості та влади. Тільки в такому діалозі можна створити інструмент, що дозволить ефективно впливати на відновлення та розвиток” – зазначила Катерина Іванченко, СЕО Центру розвитку інновацій.

У розробці технічного завдання платформи eIDEA взяли участь понад 1500 представників громадськості, бізнесу, влади та експертів.


0K8A0808.JPG
"Ми переконані, що залучення громадян до процесу відбудови через цифрові інструменти є запорукою прозорості та довіри. Представлений сьогодні прототип платформи електронної участі - це крок до розбудови демократичного майбутнього України", – підкреслив Михайло Лейченко, СТО Центру розвитку інновацій, керівник проєкту «Прозора та демократична відбудова».


Платформа електронної участі має стати одним із інструментів електронної демократії (eDem) в державній цифровій екосистемі управління відновленням DREAM. Створюючи “єдине вікно” для управління проєктами відновлення і розвитку, екосистема DREAM забезпечує прозорість та підзвітність процесу відновлення, залученість громадян і громадських організацій до процесу відновлення.

0K8A0682.JPG
“Інструменти електронної демократії є важливою складовою екосистеми DREAM. Ми прагнемо забезпечити ефективну взаємодію органів влади, міжнародних організацій, бізнесу й громадськості. Відновлення має бути не тільки прозорим та підзвітним, але й сталим та інклюзивним”, – Віктор Нестуля, керівник Проєктного офісу DREAM, Open Contracting Partnership.

Під час панельних дискусій спікери та учасники обговорили роль громадянського суспільства в процесі відбудови України та важливість демократичних інструментів для забезпечення прозорості та ефективності цього процесу. Було підкреслено важливість залучення громадян у процеси відновлення та розвитку країни. Особливу увагу приділили цифровим рішенням, які можуть значно посилити участь громадян, дозволяючи їм долучатися до громадських ініціатив, висловлювати свої думки та контролювати процеси, що відбуваються в країні.

0K8A0998.JPG

“Під час повномасштабної війни відбувся величезний сплеск громадської участі. Наразі активно діючих, інституціоналізованих громадських організацій понад 100 тис. Початок 2022 року дав поштовх до бажання знайти ефективні форми до гуртування та спільнодії, зокрема які проявились у волонтерстві, добровольців. Крім цього, дослідження показали, що понад 70% інститутів громадянського суспільства бажають брати активну участь у процесі відбудові”, - наголосив Сергій Лобойко, ключовий експерт з е-демократії, архітектор е-петицій Громадського бюджету Києва.

У панельних дискусіях також взяли участь: Вікторія Подгорна – народна депутатка України, Валерія Овчарова – програмна фахівчиня з питань відновлення та відбудови Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", Олександр Солонтай – керівник ГО “Агенція відновлення та розвитку”, та інші експерти у сфері відновлення, розвитку та е-демократії.


Відеозапис заходу: https://www.youtube.com/watch?v=a8YyFcbgWRU

Довідково: Цей захід проведено Центром розвитку інновацій спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, за участі Проєктного офісу DREAM та коаліції RISE Ukraine в межах проєкту «Прозора та демократична відбудова” в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цього заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.
 

Підписатись на новини