14/03/2024

Геоінформаційна система регіонального розвитку (ГІС): презентовано тестову версію

Команда Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України презентувала розробку Єдиної геоінформаційної системи (ГІС) моніторингу та оцінювання розвитку регіонів та громад.

WhatsApp Image 2024-03-13 at 12.02.19.jpeg

ГІС стане ключовим цифровим інструментом регіональної політики, оскільки забезпечить доступ до різноманітних регіональних даних, в тому числі даних щодо руйнувань, зміни в чисельності населення, кількість юридичних осіб, доступ до соціальних послуг, функціональні типи територій тощо. Інформація буде подана у вигляді набору шарів на інтерактивній мапі.
WhatsApp Image 2024-03-13 at 13.13.38.jpeg



DSC_5245.jpg

«ГІС – це потужний інструмент реалізації державної політики регіонального розвитку. Система впорядковує роботу з даними регіональної статистики, переводячи їх з «паперового» у цифровий формат. Ми отримаємо дані про реальний стан громад і територій, що є основою для ефективного планування та прозорого використання бюджетних коштів. Крім того, індикатори ГІС будуть гармонізовані з європейськими, що дозволить Україні отримати доступ до найкращих політик і програм фінансування ЄС», – зазначив Олександр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України.

WhatsApp Image 2024-03-13 at 11.58.33.jpeg

DSC_5248.jpg

Система ГІС складається з публічної частини, доступної для всіх, а також адміністративної частини – для внесення верифікованих даних, планування і контролю, яка буде доступна для громад, обласних адміністрацій та урядових організацій. ГІС також пропонує єдину рамку структурування планувальних документів, що дозволяє автоматизувати визначення завдань та індикаторів регіонального розвитку.


WhatsApp Image 2024-03-13 at 12.02.19 (1).jpeg

DSC_5157.jpg

«Рік тому ми розробили та ухвалили створення Реєстру пошкодженого та зруйнованого майна (РПЗМ), якій містить верифіковані дані про втрати від вторгнення рф. Сьогодні РПЗМ вже інтегрований в цифрову екосистему DREAM, триває інтеграція системи закупівель Prozorro, ЄДЕССБ. А тепер і Геоінформаційної системи, яка стане джерелом даних про стратегічні планувальні документи громад і регіонів, а отже дозволить пріоритезувати проєкти відновлення», – розповіла Олена Шуляк, Голова партії «Слуга народу», Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

DSC_5188.jpg

Запуск системи ГІС дозволить створити єдиний цифровий цикл стратегічного планування і впровадження і контролю регіонального розвитку, зазначила Олександра Азархіна, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

DSC_5529.jpg

 «Ми переходимо від формальних візій до чітких індикаторів і показників регіонального розвитку. Спираючись на оновлену Державну стратегію регіонального розвитку, громади розробляють власні програми розвитку з переліком ключових проєктів, які матимуть пріоритет в залученні фінансування. Ми зможемо проконтролювати ефективність кожного проєкту, кожної інвестиції, їхній вплив на розвиток громади та регіону», – пояснила Олександра Азархіна.

DSC_5320.jpg

Розробка базових функцій ГІС буде завершена в травні та презентована в червні 2024 року. Наступна версія системи дозволить на основі заведених даних моделювати сценарії розвитку громад й здійснювати планування на основі даних. А також оцінювати ефективність витрат Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) та укладати інвестиційний індекс окремих громад та регіонів.

DSC_5621.jpg

Цифрова екосистема для підзвітного управління відновленням DREAM буде інтегрована з ГІС та забезпечить обмін даними між обома системами. Це дозволить проводити оцінку ініційованих проєктів на відповідність планувальних та стратегічних документів різних рівнів.

Підписатись на новини