10/10/2023

Агентство відновлення та Уряд Литви розробляють проєкт повторного використання для «Школи майбутнього для України»

5 та 6 жовтня у Вільнюсі, Литва, відбувся воркшоп за участю експертів з архітектури та освіти з України та Литви, покликаний сприяти відновленню зруйнованих шкіл в Україні. Результатом співпраці стане проведення архітектурного конкурсу в рамках проєкту «Школа майбутнього в Україні» та розробка рекомендацій щодо оцінювання майбутніх дизайн-робіт.
 

Проєкт «Школа майбутнього в Україні» – ініціатива уряду Литви у співпраці з Державним агентством відновлення, яка реалізується в рамках Меморандуму про спільну роботу, підписаного 22 серпня представниками Міністерства закордонних справ Литовської Республіки, Міністерства освіти і науки України та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.
 

«Перед тим, як складати завдання архітектурного конкурсу, ми маємо знати, яку школу хоче та потребує Україна, і ми використовуємо формат воркшопу, щоб обговорити це», – заявила членкиня правління Асоціації архітекторів Литви та координатор проєкту «Школа майбутнього для України» Рута Лейтанайте.
 

Відкритий міжнародний конкурс розпочнеться у листопаді та має на меті розробити та обрати найкращий проєкт повторного використання, який зможуть використовувати як українські установи, так і міжнародні партнери у процесі відновлення. Він має відповідати всім вимогам щодо безпеки, інклюзивності, екологічності та якості й інноваційності навчального процесу. Передбачається, що проєкт буде на 90% готовий до реалізації, що дозволить скоротити витрати та пришвидшити процес будівництва сучасних шкіл в Україні.
 

«В Україні з 24 лютого минулого року через російську агресію зруйновано або пошкоджено 3767 освітніх обʼєктів. Поруч із відновленням житла, обʼєктів критичної інфраструктури серед пріоритетів Агентства – і соціальна інфраструктура, передусім у деокупованих чи найбільш зруйнованих громадах. Мешканці повинні мати доступ до необхідного, у тому числі – й до освіти», – сказав голова Агентства відновлення Мустафа Найєм.
 

Переможець конкурсу буде визначений на початку березня 2024 року та отримає фінансування на розробку власного архітектурного проєкту. Литовський Фонд співробітництва та гуманітарної допомоги виділяє на створення проєкту 500 000 євро. Литовські партнери України впевнені, що якісно відпрацьовані технічні деталі, з урахуванням українських потреб, законодавства, особливостей будівництва – зроблять процес прозорим та привабливим для контриб’юторів.
 

«Це не футуристична ідея без адаптації до реалій. Інноваційний, актуальний саме на зараз, і головне вже готовий до реалізації типовий проєкт школи заощадить ресурси та дорогоцінний час на відновлення навчального процесу в Україні. Ми знаємо, як багато втратили українські діти через російську агресію», — підкреслив керівник програм «Співтворимо майбутнє України» Артурас Жарновскіс із Центральної агенції виконання проєктів, Литва.
 

Проєкт повторного використання, що буде затверджений за результатами конкурсу «Школа майбутнього в Україні», буде доступний для ознайомлення ініціаторам проєктів відновлення в екосистемі DREAM.
 

Підписатись на новини