15/12/2023

Звіт Мінвідновлення: прозора та підзвітна відбудова залишається пріоритетом на 2024 рік

Державна цифрова екосистема DREAM має стати єдиною платформою для ініціювання та реалізації проєктів відновлення й розвитку України.   

Про це на підсумковій зустрічі команди Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури з головами дипмісій та громадськістю заявив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков.   

 - Вже сьогодні інформація по проєктах відновлення в DREAM доступна для всіх. У системі працюють близько 500 громад, заведено понад 1 460 проєктів, та щотижня додається ще близько 50. Наше завдання - зробити використання DREAM обов’язковим, щоб забезпечити повну прозорість та підзвітність відновлення України, - підсумував Кубраков.    

Віце-прем’єр-міністр з відновлення нагадав, що в екосистемі DREAM вже впроваджено весь ключовий функціонал DREAM, який забезпечує прозорий процес відновлення, зокрема: 

  • функціонал для ініціаторів проєктів відновлення, триває відкрите тестування;
  • презентовано публічний інтерфейс для отримання даних (Application Programming Interface, АРІ), який надає доступ до відкритих даних системи;
  • представлено публічний модуль аналітики https://bi.dream.gov.ua/#/, що надає статистику щодо всіх проєктів відновлення, заведених в DREAM. 

Заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна наголосила на важливості цифрових рішень для відновлення і розвитку регіонів. Серед таких рішень - Реєстр пошкодженого та знищеного майна (РПЗМ), Геоінформаційна система (ГІС) моніторингу та оцінки регіонального розвитку, а також екосистема DREAM, яки інтегрує ці та інші державні цифрові рішення.  

- DREAM – це приклад успішної співпраці держави, міжнародних партнерів та громадськості. Для нас важливо продовжувати працювати над підвищенням якості як функціоналу системи, так і реєстрів та сервісів, що в неї інтегровані. Саме такий підхід дає нам передумови до створення справжньої екосистеми, що дозволяє широкому колу учасників долучатися до процесу відновлення громад, забезпечити його прозорість та підзвітність на всіх етапах. Вже сьогодні ми пропонуємо функціонал для ключових учасників відновлення: громад, регіональних і центральних органів влади, донорів та громадських організацій, - підкреслила Олександра Азархіна.  

Серед пріоритетів подальшого розвитку екосистеми DREAM: 

  • продовження інтеграції даних про проєкти у системі мультирівневого урядування;
  • створення модуля Мультидонорської платформи для координації міжнародної допомоги на пріоритетні потреби України;
  • поглиблення аналітичних інструментів, розширення публічного доступу до контролю процесів відбудови на модернізації;
  • оновлення функціонала кабінетів територіальних громад для управління відбудовою на місцевому рівні, що дозволить спростити ініціювання проєктів.

  
Крім того, спільно з Міністерством фінансів України розробляється реформа управління публічними фінансами, що дозволить посилити прозорість на ефективність розподілення державних коштів.  

Загалом, серед головних підсумків 2023 року команда Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури визначила:

  • налагодження системної роботи з житловою інфраструктурою та містобудуванням;
  • успішну реалізацію програми державної допомоги за пошкоджене та зруйноване житло – єВідновлення;
  • прийняття Кабінетом Міністрів постанови про експериментальні проєкти у містобудівній сфері;
  • відбудову об’єктів критичної інфраструктури та будівництво захисних споруд навколо них;
  • оперативну реалізацію проєкта водогону для регіонів, постраждалих від підриву Каховської ГЕС;
  • запуск Українського коридору через Чорне море;
  • оновлення Стратегії регіонального розвитку до 2027 та презентацію дорожньої карти реформи децентралізації тощо.
Підписатись на новини