03/10/2024

TechnoForum Київщини: DREAM допомагає громадам впроваджувати проєкти відновлення і залучати фінансування

Представники громад та муніципалітетів Київщини, міжнародних організацій, бізнесу та ІТ-спільноти регіону обговорили можливості цифрових інструментів відновлення та ефективність впровадження ІТ-рішень для відбудови та розвитку.

На першому у БІГ-регіоні (Буча, Ірпінь, Гостомель) TechnoForum’і Київщини, що 2 жовтня пройшов у Бучі та зібрав 118 учасників, команда Проєктного офісу DREAM презентувала можливості екосистеми для ініціаторів проєктів та міжнародних партнерів відновлення України.

DSC_6061.jpg

Зокрема керівник Проєктного офісу Віктор Нестуля зауважив, що головна мета DREAM – створити «єдине вікно» для планування, розробки та управління проєктами відновлення і модернізації, забезпечити прозорість та підзвітність їхнього впровадження на всіх етапах завдяки інтеграції з державними ІТ-системами та сервісами та ефективній співпраці з стейкхолдерами, міжнародними партнерами та ініціаторами проєктів.

- DREAM допомагає краще аналізувати потребу, планувати відновлення, створювати проєкти та презентувати їх всьому світу – як на рівні громади, так і основуючись на стратегічних рішеннях національного рівня, – підкреслив Віктор Нестуля.

DSC_6049.jpg
Він також наголосив, що екосистема формує довіру міжнародних партнерів до процесу відновлення України. Серед контриб’юторів, які вже зараз співпрацюють з DREAM та фінансують проєкти відбудови – уряди Німеччини, Литви, Латвії, Естонії та Швейцарії, міжнародні фінансові організації, зокрема Європейський інвестиційний банк, благодійні організації.

Керівник впровадження Проєктного офісу DREAM Денис Іванов зі свого боку розповів про результати розподілу державних субвенцій на облаштування укриттів та харчоблоків у закладах освіти з використанням екосистеми. Він зауважив, що ті громади, які вже мали досвід роботи з DREAM та проходили навчання по роботі з системою, мали певну перевагу та змогли більш якісно та швидко подати заявки на субвенції.
DSC_6075.jpg

Сьогодні екосистема містить понад 7800 проєктів на 426,39 млрд гривень від більш ніж 1200 громад, 24 обласних адміністрацій, 17 Міністерств, Агентства відновлення та його регіональних служб тощо. З DREAM зокрема працюють всі 69 громад Київської області, заведено 1480 проєктів з загальним бюджетом 85,73 млрд гривень. При цьому 95 проєктів Київщини вже повністю профінансовані, ще 286 отримали часткове фінансування – як з державного та місцевого бюджетів, так і завдяки підтримці міжнародних партнерів.

В тому числі проєкти регіону в сфері освіти підтримує Дитячий фонд ООН UNICEF. За словами Володимира Строканя, координатора проєкту KfW, UNICEF, однією з умов підтримки фондом проєкту відновлення є його заведення до екосистеми DREAM.

DSC_6050.jpg
- Система DREAM дозволяє нам зрозуміти масштаб та напрямки відновлення в Україні. Це також важливий інструмент з точки зору моніторингу процесу реалізації проєкту, щоб зрозуміти, як працюють наші інвестиції. В тому числі ми контролюємо співфінансування, для нас це можливість розуміти пріоритети держави та бізнесу у відновленні, - сказав Володимир Строкань.

Підписатись на новини