26/08/2024

Дитячий садок в Бородянці для 120 дітей відновлено за підтримки міжнародних партнерів

24 серпня 2024 року в День Незалежності України в Бородянці на Київщині відбулося урочисте відкриття відновленого дитячого садка «Піноккіо» для 120 дітей. Проєкт з обладнання дитячого садка реалізовано Центральним агентством управління проєктами (CPVA) Литви. На ці цілі Литва і Тайвань виділили 500 000 євро.

За даними Міністерства освіти і науки України, з початку війни понад 3000 шкіл і дитячих садків в Україні були пошкоджені або зруйновані. Дитячий садок "Піноккіо" (колишній “Буратіно”) – один із трьох садків у Бородянці, який було зруйновано росіянами.

Директорка садка Ірина Носова розповіла, що садок був пошкоджений під час російських атак на початку березня 2022 року.

"Ми працювали на базі іншого дитячого садка, де могли прийняти лише чотири групи. Батьки дзвонили нам, але ми змушені були відмовляти, особливо тим, у кого були дуже маленькі діти, оскільки в нас не було ні приміщення, ні обладнання для їх прийому. А зараз до нас записують навіть новонароджених дітей. Новина про відновлений садок розлетілася містом", – сказала Ірина Носова.

Церемонію відкриття дитячого садка, яка відбулася в День Незалежності України, відвідали мешканці громади, діти та їхні батьки, мер Бородянки Ірина Захарченко та заступник міністра закордонних справ Литви Сімонас Шатунас.

"Відновлений дитячий садок є черговим доказом того, що Україна впевнено рухається в майбутнє. Я радий, що в України є так багато різних партнерів, які допомагають їй на цьому шляху. Ми продовжуватимемо робити все можливе, щоб діти росли та жили у вільній і безпечній Україні", – сказав Сімонас Шатунас.

Проєкт полягав в покращенні та відновленні зовнішньої інфраструктури садка, будівництві ігрових майданчиків з доріжками та альтанками, придбанні необхідних меблів та обладнання: столів, спортивного обладнання, кухні, а також облаштування ігрових зон.

За словами керівника програми "Co-create Future of Ukraine" Артураса Жарновскіса, життя в Україні не зупинилося навіть перед обличчям війни. Саме тому, поки діти, які ростуть в Україні, стикаються з особливо важкими ситуаціями, потрібно докласти всіх зусиль, щоб вони мали можливість жити якомога нормальніше дитинство: відвідувати дитячі садки та школи, соціалізуватися.

"Освіта є основою сильної, стійкої держави – той факт, що країна, яка постійно зазнає нападів, відновлює дитячі садки, демонструє її рішучість і віру в перемогу. Адже відновлення України після перемоги також залежатиме від нового покоління. Освіта є одним з наших пріоритетів у контексті проєктів з відновлення України. Рівно рік тому ми відбудували дитячий садок з укриттям «Рута» в Ірпені, зараз реалізуємо нову програму будівництва п'яти укриттів поряд зі школами близько лінії фронту. Ми також обираємо переможця міжнародного архітектурного конкурсу "Школа майбутнього для України". Це адаптивний технічний проєкт, який буде доступний українським громадам та іншим міжнародним партнерам, які беруть участь у відновленні країни. Ми раді, що наші зусилля перетворюються на реальні результати – діти Бородянки зможуть знову ходити до дитячого садка", – сказав Артурас Жарновскіс.

Литва фінансує проєкти з відновлення в Україні через Фонд розвитку співпраці та гуманітарної допомоги.

Картка проєкту в екосистемі DREAM: https://bit.ly/3AG2NcP

Проєкти Уряду Литви в DREAM: https://bit.ly/3yXtfht 

Підписатись на новини