14/08/2024

Розподіл субвенцій через DREAM: затверджено фінансування 159 шкільних харчоблоків

Кабінет Міністрів України затвердив розподіл субвенції з державного до місцевих бюджетів на облаштування харчоблоків у школах за допомогою екосистеми DREAM. Обрано 159 проєктів, загальна вартість яких складає 1,5 млрд гривень.

Ці кошти забезпечать значну підтримку громад у реалізації реформи шкільного харчування, яка була ініційована першою леді України Оленою Зеленською у 2020 році. 

Заявки для отримання державної субвенції на придбання обладнання та модернізацію харчоблоків у закладах загальної середньої освіти подавались через екосистему DREAM. Це дозволило автоматично сформувати рейтинговий список проєктів відповідно до розрахунку їхньої пріоритетності за бальною системою.

Проєкти були відібрані на конкурсній основі відповідно до Порядку, затвердженого Урядом. Оцінювання відповідності проєктних заявок вимогам та критеріям здійснювалось комісією Міністерства освіти і науки України (МОН), до роботи якої були залучені незалежні експерти. Остаточний відбір проєктних заявок відбувався під час засідань комісії за участю представників ОВА та територіальних громад.

Нагадаємо, що серед основних умов отримання субвенції, зазначені такі:

  • вибір однієї з трьох технологічних моделей організації харчування; 

  • проєкт повинен передбачати комплексну модернізацію їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти, включаючи придбання обладнання, реконструкцію та/або капітальний ремонт приміщень;

  • підтверджене співфінансування з місцевого бюджету, мінімальний розмір якого відповідає індексу податкоспроможності громади;

  • безпечність умов освітнього процесу (очне/змішане навчання, наявність укриттів або передбачено облаштування до кінця календарного року).

 

Надання субвенції є важливим кроком для реалізації однієї зі стратегічних цілей реформи шкільного харчування — модернізації інфраструктури та спрямовано на поліпшення умов харчування учнів і педагогів у школах. Модернізація їдалень і харчоблоків дасть змогу забезпечити якісне та безпечне харчування.

Очікується, що до кінця навчального року всі 159 шкіл, які отримали фінансування, матимуть повністю оновлені харчоблоки, оснащені новітнім технологічним обладнанням відповідно до сучасних стандартів і вимог.

Наповнення даними сторінок відібраних проєктів, моніторинг їх реалізації (включно із даними про закупівлі, звітами про одержані та використані кошти, прогресом виконання робіт, а також їхньою фотофіксацією) буде здійснюватися через екосистему DREAM. 

Вся інформація буде доступна публічно: 

  • в профілі фінансової програми: https://bit.ly/4fFY1fl),

  • на сторінках кожного відібраного проєкту,

  • в публічному модулі аналітики: https://bi.dream.gov.ua/ (в розділі "Деталі фінансових програм"). 

 

Нагадаємо, раніше через систему DREAM було розподілено субвенцію на облаштування шкільних укриттів. В результаті було затверджено фінансування 50 проєктів, загальна вартість яких склала 2,19 млрд гривень. Крім того, в межах донабору МОН затвердило ще 7 проєктів на отримання державного фінансування для капітального ремонту та будівництва укриттів у закладах загальної середньої освіти, загальна вартість проєктів у донаборі становить 205,99 млн грн.

Детальна інформація про відібрані проєкти укриттів доступна за посиланням: https://bit.ly/3yFVPns.

Підписатись на новини