12/08/2024

Безпечна освіта: Ремонт школи і будівництво укриття. Біла Криниця, Херсонщина

З перших днів повномасштабного вторгнення селище Біла Криниця на Херсонщині опинилося за кілька кілометрів від лінії фронту та зазнавало постійних артобстрілів.

В результаті бойових дій значно постраждала критична та соціальна інфраструктура селища, житловий фонд, пошкоджень зазнала і будівля школи, де до війни навчалося 362 дитини.
 

БК школа руйнування.jpg


Проводити навчання в таких умовах можливо було лише в онлайн-форматі, тим паче, що майже половина школярів виїхали з селища.
Наразі громада реалізує два проєкти, які дозволять повернути дітей до безпечного навчання офлайн.

 

Проєкт №1. Відновлення навчального корпусу та спортзалу

 

Після звільнення правобережної Херсонщини Великоолександрівська громада, до складу якої входить Біла Криниця, почала самостійно відбудовувати школу у селищі. Наразі відновлено покрівлю будівлі, також підготовлено робочий проєкт капітального ремонту приміщень.

Проєкт в DREAM - https://bit.ly/3yjcJbu


Проєкт №2. Будівництво шкільного укриття
 


2023-24й навчальний рік в Білокриницькій школі закінчили 280 дітей. І щоб гарантувати безпечні умови навчання було прийняте рішення про будівництво шкільного укриття. Частину коштів на нього виділили з місцевого бюджету. Крім того, проєкт отримає фінансування за рахунок державної субвенції, що розподілялася з використанням екосистеми DREAM.

- Укриття буде розраховано на 300 осіб, будівництво вже розпочато і всі роботи ідуть за планом. Тому з 2025 навчального року ми плануємо повністю перейти на очне навчання, - розповіла директорка школи Ганна Перезва.
 

біла криниця директор.jpg


За проєктом укриття буде утеплено та матиме автономну систему опалення від теплового насоса, передбачено встановлення сонячних панелей для забезпечення додаткового (резервного) живлення та резервуар з питною водою. Будуть враховані принципи безбар’єрності: для людей з інвалідністю буде побудовано універсальне санітарно-гігієнічне приміщення, облаштують тактильну навігацію та підйомник.

- Будівництво укриття дасть можливість навчатися не тільки дітям з селища Біла Криниця, але й з сусідніх населених пунктів, де наразі навчальні заклади не працюють через руйнування, - підкреслила Олена Кобеляцька, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Великоолександрівської селищної ради.


Загальний бюджет проєкту складає 65.8 мільйонів гривень.

Проєкт в DREAM - https://bit.ly/4fCKdlJ




 

Підписатись на новини