20/12/2023

DREAM для громад: відбувся міжрегіональний тренінг для ініціаторів проєктів відновлення

19 грудня у Львові відбувся тренінг щодо функціоналу екосистеми DREAM для більш ніж 150 представників обласних військових адміністрацій та територіальних громад Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Рівненської областей.

Як зазначила заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна, громади і регіони є драйверами відновлення, які не лише формують плани та комплексні програми розвитку, але й втілюють проєкти в життя.

- DREAM дозволяє створити єдиний цифровий шлях проєкту відновлення, з відкритими даними на кожному етапі. Сьогодні в системі вже понад 1500 проєктів, підтверджене фінансування - майже 50 мільярдів гривень, і цей показник росте щодня. Ми маємо забезпечити прозорість та підзвітність всіх проєктів відновлення, тому наступного року використання DREAM стане обовʼязковим. Звісно, впровадження нових цифрових інструментів відновлення потребує зусиль. Саме тому систематичне навчання щодо роботи з DREAM є одним з пріоритетних завдань, - додала Олександра Азархіна.

Менеджер впровадження Проєктного офісу DREAM Євгенія Сорокіна та менеджер з навчання DREAM Ілля Бібов презентували учасникам заходу ключовий функціонал екосистеми, який забезпечує прозорий процес відновлення, та підкреслили переваги для ініціаторів проєктів. 

Серед них: 

  • спрощений процес створення та супроводження проєктів відновлення та модернізації;
  • можливість залучення фінансування у проєкти через функціонал публікації потреб; методична та експертна підтримка;
  • можливість удосконалити процеси планування відбудови та розвитку громад;
  • підвищення довіри до громади через відкритість процесів відбудови.

133A8359.jpg
Степан Куйбіда, директор департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації підкреслив важливість впровадження екосистеми DREAM, оскільки вона надає можливість для регіону залучити кошти для покращення соціальної та житлово-комунальної інфраструктури громад.

- Львівщина – одна з 5 областей, яка прийняла найбільшу кількість вимушених переселенців та релокованих підприємств. Навантаження на соціальну інфраструктуру області є суттєвим, люди потребують не лише забезпечення умов проживання, але й надання медичної допомоги, здобуття освіти, тощо. Крім того, Львівщина активно впроваджує проєкти, спрямовані на реабілітацію поранених військових. Система DREAM допоможе нам знайти додаткові джерела фінансування на реалізацію цих пріоритетних напрямів – і ми готові до співпраці, - сказав Степан Куйбіда.

На сьогодні Львівська область є одним лідерів по кількості проєктів відновлення та модернізаціїї, заведених у DREAM. Згідно з даними публічного модуля аналітики https://bi.dream.gov.ua/, сьогодні в системі доступні дані про 112 проєктів Львівщини, 29 - з Закарпаття, 23 - з Рівненщини. Ще 2 проєкти відновлення ініційовано в Івано-Франківській області.

133A8171.jpg
- Швидкий та ефективний процес відбудови, відновлення та розвитку наших громад та регіонів - це наше спільне завдання. Йдеться не тільки про інклюзивну інфраструктуру, доступні та якісні послуги. Відбудова, відновлення та розвиток - це також трансформація нашої держави, наших інституцій, зміцнення та розвиток демократії, верховенства права європейська інтеграція, - зауважив Володимир Кебало, спеціаліст з партисипативного управління та залучення громад, ПРООН в Україні.

Міжрегіональний тренінг був організований Департаментом економічної політики Львівської обласної державної адміністрації та Проєктним офісом DREAM у партнерстві з Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні за підтримки Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та уряду Великої Британії в межах проєкту «Посилення стійкості громад в регіонах України».

Підписатись на новини